26 maart 2021

De stad van de toekomst

Onlangs organiseerde Architectuurcentrum Nijmegen en JOKAN een rooftop sessie over de ruimte tussen de openbare en privéruimte. Hoe zorg je dat die ruimte functioneert? En wat voor impact heeft het op hoe we kijken naar woningbouw in de stad?

Bouwen, bouwen, bouwen. Regelmatig verschijnen er artikelen over het woningtekort. Er moet flink worden bijgebouwd. Maar woningbouw gaat niet alleen over het stapelen van stenen. Door slim met de ruimte om te gaan en toekomstbestendig te bouwen, is er meer mogelijk. Hierbij kunnen we ook leren van de lockdowns.

Corona doet ons nadenken over hoe we in de toekomst gaan werken. Meer vanuit huis, tegelijk is er is nog steeds behoefte aan contact met collega’s. Collectieve werkruimtes dichtbij huis combineert beide. Er is minder woonwerk verkeer en het geeft kans op kruisbestuiving tussen werknemers. Dit vraagt om een herziening van de programmering in de stad. Dit is nodig, aangezien de makkelijk bouwbare locaties opraken. Meer verdichting met open tussenruimtes dus.

Het nieuwe project Waalhoven in Nijmegen is hier een voorbeeld van. Een hoge dichtheid aan woningen met collectieve werk- en ontmoetingsruimtes. Tegelijk is er een groen binnenhof waar bewoners zelf zorgen voor de openbare ruimte. Er is zo synergie tussen de gebouwen en de tussenruimte. Hierbij is het van belang dat niet alles wordt ingepland en afgemaakt. Het geeft omwonenden de ruimte om het eigen te maken.

Een collectieve buitenruimte in plaats van ieder zijn eigen privétuin lijkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Toch kan je veel bereiken door mensen mee te nemen in het plan en zeggenschap te geven over de tussenruimte. In de aanpak tegen het woningtekort stapel je zo niet alleen stenen, maar bespaar je ruimte en bouw je aan de stad van de toekomst.